Guna Kementerian, Sikap Tidak Telus Najib - Shafie Afdal Dikesali

KUALA LUMPUR, 28 Feb (Hrkh) - Pemuda PAS hari ini menghantar dua nota bantahan kepada Timbalan Pengerusi Umno, Dato' Seri Najib Tun Razak dan Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dato' Mohd Shafie Apdal berhubung penglibatan secara langsung dalam kempen pilihan raya umum dengan menggunakan nama sebagai menteri.

Setiausaha Pemuda PAS, Ahmad Sabki Yusof, dalam nota bantahan kepada kedua-duanya melahirkan rasa kesal kerana kejadian sebegini menggambarkan sikap kementerian terbabit yang tidak mengambil peduli untuk mendokong pilihan raya yang adil dan telus sebagaimana yang didakwa wujud oleh SPR dan kerajaan. Nota bantahan tersebut telah dihantar kepada Najib dan Shafie, hari ini.

Semalam, mengikut laporan TV3 dalam Buletin Utama, Najib mengadakan satu siri kempen di Kem Desa Pahlawan, Kok Lanas, Kelantan secara terang-terangan berkempen merayu undi pasukan tentera dengan menggunakan nama 'Menteri Pertahanan Malaysia". Manakala, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNDHEP) menghantar Penolong Penguatkuasa kementerian itu, Zulkifli Ibrahim berkempen di atas pentas BN di Parlimen Titiwangsa bersama calon BN, Dato' Abdul Aziz Jamaluddin.

Dalam perkembangan sama, PAS melalui Setiausaha Akhbar Presiden PAS, Roslan Shahir Dato' Mohd Shahir turut melahirkan rasa kesal atas sikap berkenaan. Beliau yang berkata demikian dalam sidang akhbar, hari ini turut mendesak SPR menyatakan pendirian mereka dalam perkara ini secara terbuka dengan segera.